– Det visar STUDIEN ”Årets Advokatbyrå 2017” som offentliggörs den 30/11 då även årets vinnare koras.

Pressmeddelande. Under hösten har Sveriges största studie inom affärsjuridik ”Årets Advokatbyrå 2017” tagit tempen på viktiga frågor som mäter klientrelationen. Över 1250 kunder till Sveriges advokatbyråer ger sin syn på samarbetet men även på mer allmänna frågor om utmaningar inför framtiden, inom bl a regelefterlevnad (Compliance).

— Årets studie är särskilt intressant då den innehåller flera fördjupande frågor kring klienternas syn på behovet av Compliance, regelefterlevnad. Resultaten visar att behoven ökar i och med att området växer, inte minst genom EU-förordningen om GDPR, som kommer att ersätta den gamla personuppgiftlagen (PUL)”, säger Ylva Gnosse, affärsområdesansvarig för Årets Advokatbyrå på Regi.

 Studien visar att 35% (diagram på sista sidan) av de tillfrågade tror på en ökning inom området ”Compliance”. Endast 6% uppger att området minskar. Sammantaget uppger sju av tio att området antingen ökar eller förblir oförändrat. I analysen ser vi att ”oförändrat” kan också betyda att regelefterlevnad upplevs som ett stort område som tar mycket resurser i anspråk.

— I våra rekryteringsuppdrag märker vi att behovet av specialistkompetens ökar kraftigt i och med att finans- och försäkringsbranschen blir allt hårdare reglerad. En annan tydlig trend är att Compliance också växer stadigt även utanför finansbranschen, t ex inom Corporate, anti-korruption och insider-frågor, säger Peter Ekström, VD på Sharp Recruitment, och partner till Årets Advokatbyrå.

Årets upplaga av Årets Advokatbyrå 2017 inkluderar 21 advokatbyråer i Sverige, alla verksamma inom affärsjuridik. Branschstudien tar tempen på kundrelationerna genom Nöjd Klient Index som omfattar 14 kriterier från engagemang och affärsnytta till nya kriterier som rör digitalisering och förmåga till förnyelse.

Resultatet från årets studie och vinnande advokatbyråer, med nöjdast kunder offentliggörs den 30 november, på ett event på Berns i Stockholm. Då utses vinnarna i kategorierna stora, mellanstora och små advokatbyråer samt den byrå som har nöjdast miljonklienter.

Samtidigt kommer Regi att dela ut ett specialpris i samband med att studien firar 10-års jubileum. Eventet föregås av ett kunskapsseminarium med temat ”Framtidens marknad för affärsjuridik och Compliance”.

För mer information, kontakta gärna:

Ylva Gnosse, +46707802603, ylva.gnosse@regi.se

Peter Ekström, +46708135185, peter.ekstrom@sharprecruitment.se

OM REGI:

Årets Advokatbyrå är Sveriges största klientstudie för advokatbyråer specialiserade inom affärsjuridik. Över 1200 köpare av affärsjuridik ger sin syn på samarbetet och svarar på frågor om framtiden. Årets Advokatbyrå genomförs i år för 10nde året och vinnarna koras på Berns i Stockholm den 30 november 2017. Samarbetspartners är Sharp Recruitment, Karnov Group och Chalmers. Läs mer på aretsadvokatbyra.se. Utöver Årets Advokatbyrå, genomför Regi även Årets Byrå och IR Nordic Markets.

TOPPLISTA: Vilka juridiska utmaningar ser du inom området Compliance (regelefterlevnad)?

  1. GDPR, Data protection, personskydd
  2. Ökat antal regler och Compliance generellt
  3. Etiska frågor, anti-korruption, insider-frågor, MAR etc
  4. Ökade risker och krav i och med att regelverken kompliceras
  5. EU-direktiv och förordningar ökar och skapar mer Compliance

 

Övriga ofta nämnda kommentarer:

  • Många nämner risker för att bolagen förlorar tid och pengar samt ett ökat behov av personal och kompetens. En del ser en utmaning i att ”hålla Compliance till ett minimum”.
  • Redovisning och finansiell rapportering är ett område där Compliance troligtvis kommer att öka, ofta nämnt tillsammans med insider frågor och MAR.
  • I kölvattnet av ökad Compliance tror flera att behoven och därmed inköpen av affärsjuridik ökar inom digitalisering, ny teknologi och IT-rätt. Det är områden som idag inte står för de största inköpen från advokatbyråerna.
  • Ett antal kommentarer nämns kring svårigheten i att tolka Compliance utan prejudikat.
  • Flera anger utmaningar i att hitta rätt juridisk rådgivare som kan Compliance inom kundens specifika bransch och affärsområde
  • Rädslan för sanktioner är inte obetydlig.