Digitaliseringen har nått advokatbyråerna och samtidigt ställs hårdare press på byråerna att förändra arbetsvillkoren.Det visar en ny undersökning från analysbolaget Regi.
Digitaliseringen har nått advokatbyråerna och samtidigt ställs hårdare press på byråerna att förändra arbetsvillkoren. Det visar en ny undersökning från analysbolaget Regi.

Affärsjuridiska advokatbyråer är inne i två skiften – digitaliseringen har nått branschen på riktigt och dessutom ställs hårdare krav på bättre arbetsförhållanden.

Detta går att utläsa från en undersökning gjord av analys- och rådgivningsbolaget Regi. I undersökningen svarade 200 delägare på 40 olika advokatbyråer på frågor om digital övergång, rekrytering, utmaningar och jämställdhet.

Störst problem identifierade de tillfrågade i rekryteringsprocessen, där 44 procent såg den som främsta utmaning inom de närmaste ett till två åren.

Stor arbetsbörda, sena kvällar och hård konkurrens är tre faktorer som spelar stor roll, menar Ylva Gnosse, expertkonsult på Regi.

”Men det går att skönja en förändring i branschen. Det ser inte längre ut så att du som nybliven jurist måste pricka 60 timmars arbetsvecka regelbundet för att lyckas. Andra värden har fått ökad betydelse och byråerna är mer måna om att behålla sina talanger. Har man slagits för att få tag på de bästa måste man också lyckas få dem att stanna kvar”, säger Ylva Gnosse.

”Dessutom har branschen fått en mer diversifierad syn på rekrytering. Förutom att hitta de bästa talangerna tittar man också på ledaregenskaper och att bidra på andra plan än endast i klientärenden”, fortsätter hon.

I kampen om att behålla sina medarbetare ryms också den om att utveckla branschen på ett tekniskt plan. Enkäten visar att 32 procent av de tillfrågade såg det digitala arbetet som den främsta utmaningen och 51 procent bedömde att den byrå de arbetar på i dag lägger ganska mycket tid på digitaliseringsfrågor. Samtidigt svarade 24 procent att de inte visste vilka typer av system byrån överväger att skaffa eller utveckla för att underlätta det juridiska arbetet.

”Det har funnits en osäkerhet kring branschens digitalisering initialt och utvecklingen när det gäller framför allt AI-verktyg är fortfarande i sin linda”, säger Ylva Gnosse.

Läs hela artikeln här.

Redaktör: SOPHIE WICHMANN